Natuur Canada: Nationale parken

Waterton Lakes National Park ligt in het zuiden van Alberta aan de grens met de Verenigde Staten. Aan de andere kant van de grens, in de Amerikaanse staat Montana, gaat het park verder onder de naam Glacier National Park.

De parken samen hebben de naam Waterton-Glacier international Peace Park. Het park als geheel is opgenomen op de werelderfgoedlijst van de Unesco. Waterton Lakes National Park heeft een gematigd klimaat en de flora en fauna in het park varen hier wel bij.

Unesco Werelderfgoed site: Waterton Glacier International Peace Park

In 1932 werd Waterton Lakes National Park (Alberta, Canada) samengevoegd met Glacier National Park (Montana, Verenigde Staten). Daarmee werd het eerste International Peace Park ter wereld gecreëerd.
Het park biedt een prachtig decor op de grens van twee landen en is buitengewoon rijk aan plant- en diersoorten, prairie gebieden, bossen, alpiene landschappen en gletsjer kenmerken.

Wood Buffalo N.P.

BizonWood Buffalo National Park ligt in het noorden van Alberta. Een deel van het park ligt in Northwest Territories. Wood Buffalo N.P. is het grootste park van Canada en behoort tot de grootste nationale parken ter wereld. Het park werd opgericht in 1922 ter bescherming van de laatste kudde bizons in Noord-Canada.

Bijzonder park

Wood Buffalo is opgenomen op de werelderfgoedlijst van de Unesco. Wood Buffalo is om de volgende redenen een bijzonder park. In dit park leeft één van de grootste kuddes bizons ter wereld, Wood Buffalo is de laatste natuurlijke nestplaats van de wilde kraanvogel, de Peace-Athabasca Delta behoort tot de grootste binnenlandse zoetwaterdelta’s ter wereld en er zijn unieke zoutvlaktes in het park.

Fauna

In het park komen vele diersoorten voor, maar het daadwerkelijk tegenkomen van deze dieren is een moeilijker verhaal. Vaak worden er alleen sporen aangetroffen. Naast de bizons leven in Wood Buffalo beren, elanden, wolven, lynxen, wolverines (veelvraten) en vossen. Kraanvogels, arenden, haviken en uilen zijn de opvallendste verschijningen in de lucht.

Recreatie

Wood Buffalo is te voet of per vaartuig te ontdekken. Er zijn diverse trails te lopen die in zwaarte variëren van beginners tot gevorderden. Per kano kan ontspannend worden rondgedobberd op Pine Lake. Een wildernis kanotocht kan worden gemaakt op de Peace River, Athabasca River of Slave River. Kano’s kunnen worden gehuurd in het plaatsje Fort Smith. Gemotoriseerde vaartuigen zijn toegestaan op de Athabasca River, Embarras River, Quatre Fourches River, Peace River en op de Slave River.
In de winter is Wood Buffalo dankzij haar ligging een ideale plaats om het noorderlicht waar te nemen. Deze activiteit wint steeds meer aan populariteit.

Unesco Werelderfgoed site: Wood Buffalo National Park

Dit park, met een oppervlakte van circa 44.000 km², ligt op de vlaktes van het noord-centrale deel van Canada. Het is ook de natuurlijke nestplaats van de “whooping crane” (hoestende kraanvogel). Een andere attractie van het park wordt gevormd door ’s werelds grootste binnenlandse delta, gelegen aan de monding van de Peace en Athabasca rivieren.

Unesco Werelderfgoed site: Dinosaur Provincial Park

Behalve haar bijzonder mooie landschap bevat Dinosaur Provincial Park, in het hart van Alberta’s badlands, ook een aantal van de belangrijkste fossiele vondsten uit het tijdperk van de reptielen die ooit zijn gedaan. Het gaat in het bijzonder om 35 dinosaurussoorten die dateren van circa 75 miljoen jaar geleden.

Unesco Werelderfgoed site: Head-Smashed-In Buffalo Jump

In het zuidwesten van Alberta vindt men de restanten van gemarkeerde paden en een kamp van inheemse bewoners. Tevens ligt er een grafheuvel van ontelbare aantallen buffel skeletten (Amerikaanse bizon). Dit vormt het bewijs voor een circa 6.000 jaar lang jacht gebruik uitgevoerd door de oorspronkelijke bewoners van Noord-Amerika.
Door hun uitstekende kennis van het terrein en het gedrag van de buffels joegen zij de prooien over steile rotswanden met de dood tot gevolg. De geslachte dieren werden later in het dorp beneden verdeeld.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.