Wintervoeding vogels

Special van de maand: Wintervoedering voor Vogels

Met verschillende voederhuisjes en een uitgebreid assortiment aan voedsel helpt u vele soorten vogels de winter door. Wintervoedering van tuinvogels geeft bovendien veel kijkplezier. Vogels die vaak verscholen blijven of in een flits voorbij vliegen, zijn nu gemakkelijk te bekijken.

Inleiding

De winter is de meest geschikte periode om extra bij te voeren. Door vorst en sneeuw raakt het weinige voedsel dat er nog is onbereikbaar voor de meeste vogels. Vogels gaan dan opzoek naar nieuwe voedselbronnen.
Er bestaan voedertafels en automaten in vele soorten en maten, waarmee iedere vogel op de voor hem bestemde manier voedsel aangeboden kan worden. Er bestaat zelfs een voederautomaat die aan het raam bevestigd kan worden met zuignappen, ideaal voor op een balkon!

Houdt er rekening mee dat elke vogel zijn eigen manier heeft om aan voedsel te komen, ook het menu verschilt per soort. Met verschillende voederhuisjes en een uitgebreid assortiment aan voedsel helpt u vele soorten vogels de winter door. Wintervoedering van tuinvogels geeft bovendien veel kijkplezier. Vogels die vaak verscholen blijven of in een flits voorbij vliegen, zijn nu gemakkelijk te bekijken.

Om de winter door te komen, heeft elke vogelsoort zijn eigen aanpak. Er zijn veel vogelsoorten die wegtrekken naar het zuiden zoals grutto’s, ooievaars en zwaluwen. Er zijn ook soorten die vanuit Scandinaviė naar ons land komen zoals ganzen en eenden, maar ook roodborstjes en mezen. Andere vogels, zoals roerdomp en ijsvogel, blijven hier het hele jaar. In strenge winters zijn ze erg kwetsbaar.

Mezen veranderen in de winter van voedsel; in plaats van insecten eten ze dan zaden en noten. Ze passen zelfs hun darmstelsel hierop aan. Veel zangvogels trekken in de winter naar dorpen en steden. De ervaring heeft ze geleerd dat daar dan nog van alles te vinden valt.

Voeder Tips

Wanneer U begint met voeren in uw tuin zullen de vogels het voer niet direct ontdekken. U doet misschien niets verkeerd maar U zult begrijpen dat de vogels eerst moeten weten dat er in uw tuin iets te halen valt. Dit kan weken duren, maar als ze het eenmaal ontdekt hebben zullen ze graag gebruik maken van uw voedertafel, huisje of vetbollen. Elke vogelsoort heeft zo zijn eigen voorkeur.

 • Voer op bescheiden schaal en vooral wanneer het vriest of gesneeuwd heeft.
 • De beste voedertijden zijn in de ochtend en tegen het einde van de middag.
 • Voedsel dat bevriest, zoals bijvoorbeeld een peer, moet in zijn geheel aangeboden worden (dus niet in kleine stukjes).
 • Pas op met zout. In etensresten zit al voldoende zout.
 • Geef geen boter, dat werkt laxerend.
 • Verminder het voeren geleidelijk als sneeuw en ijs verdwenen zijn.
 • Wanneer de tijd is aangebroken dat de vogels jongen hebben mogen er geen noten, of ander droog voer zoals kokos of droog brood, gevoerd worden omdat de jongen dat niet verteren kunnen of erin stikken.

Voederwijzer van Vogelbescherming Nederland

Merel, zanglijster, koperwiek, kramsvogel en spreeuw
Brood, gewelde krenten en rozijnen, kaasresten (zonder korst), fruit, schillen en klokhuizen, alle soorten bessen, etensresten (rijst en aardappelen) zonder zout. Op een sneeuwvrije plaats op de grond met beschutting vlakbij.

Mezen
Vetbollen, ongebrande en ongezouten pinda’s, kokosnoot, vogelzaad en zonnepitten. Voedertafel of voederhuisje of opgehangen in een boom

Mussen, vink en groenling
Bruin brood, onkruidzaden, gemengd strooizaad, zonnepitten en etensresten zonder zout. Op de grond, eventueel voedertafel.

Winterkoning, heggemus en roodborst
Universeelvoer, meelwormen, broodkruimel, maden en larven, ongekookte havermout. Op de grond, eventueel voedertafel.

Water

Vergeet niet om ook een kom met water in uw tuin te plaatsen. Water is voor de vogels zeer belangrijk, zij gebruiken het water om te drinken, zich te wassen en om de vertering van het voedsel te stimuleren.
In de winter dient u ervoor te zorgen dat de vogels niet in het water kunnen baden.

 • De kom moet een gedeelte hebben dat ondiep is, of een beetje boven het wateroppervlak uitsteekt.
 • De bodem mag niet glad zijn.
 • Plaats de kom in de buurt van struiken, maar niet te dicht bij zodat de kat in één sprong van struik naar kom kan springen.
 • Verschoon het water regelmatig (elke dag).
 • Vogels zijn dol op bewegend water, u kunt ze daarmee uitstekend in uw tuin lokken.

Ziektes voorkomen

Voederplaatsen kunnen het risico van ziekteverspreiding onder de vogels vergroten. Dit is echter ook een probleem in de vrije natuur waar vogels of andere dieren samenkomen voor voedsel. De meest voorkomende infecties zijn salmonella en E.coli. De symptomen zijn opgezwollen vogels die niet direct wegvliegen wanneer u ze nadert. Het kan enkele weken duren en u kunt er niets aan doen. Wanneer u de onderstaande richtlijnen bij het voeren aanhoud verminderd u de infectierisico’s voor de vogels:

 • Voer niet constant op dezelfde plek.
 • Maak regelmatig het gebied rond de voedertafels/automaten schoon.
 • Maak elke dag de voedertafel schoon.
 • Verschoon water elke dag.
 • Wanneer er een infectie aanwezig is moet u de tafel regelmatig ontsmetten.
 • Betracht uw persoonlijke hygiene, gebruik handschoenen.
Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.