Een goede nachtrust is de basis voor een fit gevoel

Een goede nachtrust is de basis voor een fit gevoel

Heb jij ook wel eens het idee dat je minder fit bent? Grote kans dat een slechte nachtrust een belangrijke achterliggende oorzaak is. Met deze tips krijg jij een betere nachtrust, en zal je je overdag ook een stuk fitter voelen.

Ga op tijd naar bed

De basis is natuurlijk dat je genoeg slaap hebt. Slaap minimaal 8 uur per nacht. Ga op tijd naar bed en zorg dat je een slaapritme krijgt. Natuurlijk wil je in het weekend uitslapen en moet je doordeweeks voor je werk wat eerder op. Maar probeer dat verschil eens te verkleinen, of zelfs helemaal gelijk te trekken. Je zult al snel merken dat je lichaam hieraan went en dat de kwaliteit van je slaap verbetert.

Zorg voor een optimale slaapomgeving

"In de slaapkamer heb ik mijn ogen dicht, wat maakt het uit of het netjes opgeruimd is?" Dit is een veelgemaakte fout in de denkwijze. Je hebt tijdens je slaap je ogen dan wel dicht, maar voordat je in slaap valt heb je toch even je ogen open. In een nette, rustige kamer ga je veel uitgeruster slapen dan in een drukke kamer. Je doet je ogen dan wel dicht, maar je hebt daarvoor nog alle drukte waargenomen wat nog in je hoofd zit. Zorg dus voor een opgeruimde en rustige slaapkamer.

Je slaapt in een bed, op een matras. Hier lig je 8 uur per nacht op. Ter vergelijking: dat is 1/3e deel van je leven. Zorg daarom voor een goed matras waar je lekker op ligt. Het matras moet je lichaam goed ondersteunen en het liefst natuurlijk jaren lang zodat je niet ieder jaar een nieuw matras hoeft te kopen. Want het is natuurlijk een grote uitgave. Tegenwoordig heb je instelbare matrassen. Een voorbeeld daarvan is het Emma matras. Dit matras heeft hele goede beoordelingen van experts, is vanwege de aanpasbaarheid geschikt voor iedereen en is daardoor ook nog eens heel voordelig geprijsd.

Doe aan mindfulness voor het slapen gaan

Het is belangrijk om uitgerust te gaan slapen. Mindfulness is een goede methode om uitgerust aan je nachtrust te beginnen. Maak er een ritueel van en doe het helemaal op de manier die bij jou past. Doe bijvoorbeeld een aantal korte yoga oefeningen, ademhalingsoefeningen of ga juist even mediteren. Dit zal je enorm helpen.