Wat te doen tegen tanden knarsen?

Wat te doen tegen tanden knarsen?

Steeds meer mensen krijgen in coronatijd psychische klachten. Dit heeft diverse oorzaken. Dit kan zijn omdat structuur verdwijnt of er is onzekerheid omtrent je financiƫle situatie, doordat je baan dreigt weg te vallen in een gevoelige sector. Daarnaast kan het vliegen en herstructureren van je agenda met kinderen behoorlijk veel stress opleveren, of kun je behoorlijk dol worden van het thuiswerken. Dit alles is per persoon verschillend. Niet iedereen is gelijk en iedereen heeft andere voorkeuren en bezwaren tegen bepaalde situaties, waardoor de een beter met een bepaalde situatie om kan gaan dan de ander.

Toenemend aantal mensen dat tandenknarst en tanden klemt

Doordat het aantal mensen stress toeneemt, stijgt ook het aantal tandenklemmers en tandenknarsers. Knarsen gebeurt doorgaans 's nachts, als je op bed ligt te slapen. Klemmen kun je ook overdag doen, als je jezelf inspant of stresst. Je knijpt je tanden strak op elkaar - vaak gebeurt dat onbewust. Tandenknarsen en klemmen kan ernstige gevolgen hebben voor je gebit. Het is dan ook goed om te kijken waar de oorzaak van het probleem ligt.

Waarom doen we het eigenlijk?

Vaak ligt er een oorzaak onder het tandenknarsen. Dit kan divers zijn, maar vaak is het psychisch. Alcoholgebruik en roken kan een versterkende werking hebben. Het is dus goed om te kijken waar voor jou de onderliggende oorzaak zit. Heb je stress gedurende je werk? Zit je vol spanning omdat je 's avonds altijd spannende films kijkt? Of is er iets veranderd in je persoonlijke situatie waardoor je stress ervaart? Probeer te achterhalen waar het probleem zit en neem het weg.

Splint kopen

Lukt dat nou niet binnen een korte periode- dan kun je overwegen om een gebitsbeschermer ofwel splint te gebruiken. Dit is een bitje die je 's nachts op bed kunt dragen. Er zijn diverse aanbieders van splints. Je kunt de tandarts vragen 1 op maat te maken - de kosten hiervan zijn relatief hoog. Dat heeft er mee te maken dat ze een mal maken van jouw gebit. Als alternatief kun je er ook voor kiezen om een kant en klaar bitje te nemen. De prijs is zo'n 10-20% van een bitje op maat en werkt vaak afdoende. Daarnaast kun je snel een nieuwe kopen als de andere versleten is geraakt.