Beleggen in aandelen, goed idee?

Beleggen in aandelen, goed idee?

Tegenwoordig levert het geld op de bank niks meer op en daarom kiezen veel mensen ervoor om hun geld te investeren door te beleggen in aandelen. Maar wat is beleggen in aandelen eigenlijk en wat zijn de voordelen en risico's? In dit artikel lees je er alles over.

Wat is beleggen?

Om te beginnen is het belangrijk om te melden dat het advies is om te beleggen met geld dat je kunt missen, voor het geval dat het fout gaat. Iedereen kan tegenwoordig heel makkelijk online beginnen met beleggen. Hier zitten natuurlijk voordelen aan, maar er zijn ook risico's. Hierover later meer. Beleggen kan al heel makkelijk met een laag bedrag en is dus toegankelijk voor iedereen. Lees meer over aandelen op internet en verdiep jezelf eerst goed in het onderwerp. Je kunt aandelen kopen van verschillende bedrijven die vervolgens meer waard worden. Maakt een bedrijf bijvoorbeeld veel winst, dan worden de aandelen meer waard.

Maar maken ze het jaar erop veel verlies, dan worden de aandelen minder waard. Houdt er dus rekening mee dat je ook je hele inleg kunt verliezen. Door te beleggen koop je eigenlijk stukjes van het bedrijf. Als aandeelhouder heb je hierdoor ook wat meer te zeggen in een bedrijf en word je betrokken bij bepaalde overleggen en keuzes die het bedrijf moet maken. Aangezien jouw geld er in gaat, is het ook belangrijk dat je dus een vinger in de pap hebt als het gaat om de groei en ontwikkeling van een bedrijf. Jij wilt immers ook dat het bedrijf, en dus jouw aandelen, meer waard worden.

Waarom starten met beleggen?

Online beleggen kent verschillende voordelen. Zoals eerder benoemd is tegenwoordig het geld op de bank niks meer waard en krijg je er weinig rente over. Je kunt er dan voor kiezen om je spaargeld te investeren in aandelen. Je geld kan hierdoor meer waard worden. Wanneer je dan een aandeel weer verkoopt met winst, heb je al meer geld op de rekening staan. Het is hierbij wel belangrijk dat je de beurzen goed in de gaten houdt en op tijd je aandelen koopt en verkoopt. Verdieping en kennis is hierbij essentieel. Bovendien help je dus door een aandeel te kopen een bedrijf in hun ontwikkeling. Ook is het zo dat aandeelhouders soms meedelen in de winst van een bedrijf.

De gevaren van beleggen

Het grootste gevaar van beleggen is dat je je gehele inleg kunt verliezen. Het ene jaar draait een bedrijf heel goed, waardoor je geïnteresseerd bent in aandelen binnen dat bedrijf. Maar helaas gaat het bedrijf heel snel daarna de verkeerde kant op en gaat het uiteindelijk failliet. Jouw aandelen zijn daardoor verloren gegaan en dus ben je ook je geld kwijt. Het is moeilijk in te schatten wanneer je het beste een aandeel kunt kopen of kunt verkopen, omdat de markt enorm schommelt. Het kan al per uur verschillen hoeveel een aandeel waard is. Hierdoor is het risico op verlies groot. Om dit tegen te gaan kun je het beste je aandelen spreiden en niet in één aandeel al je geld stoppen.