Tips om een lichtplan voor jouw woning te maken

Tips om een lichtplan voor jouw woning te maken

Ga je binnenkort verhuizen? Wordt het tijd voor goede verlichting in je bestaande woning? In beide gevallen is het belangrijk om vooraf goed na te denken over een lichtplan. Hiermee zorg je ervoor dat je precies weet wat je wilt als het gaat om de verlichting, zodat je hier straks bij de aanleg en in het gebruik veel profijt van zult hebben. Hoe je een goed lichtplan moet maken? Wij hebben een aantal tips voor je!

Maak een plattegrond

De eerste stap is het op papier zetten, wat je precies wilt aan verlichting per ruimte. Hierbij maak je een plattegrond waarin je per iedere ruimte aangeeft wat voor verlichting je er nodig hebt. Denk hierbij aan de garage, de keuken en de woonkamer. Maar denk ook aan andere ruimtes zoals het toilet, de gangen en de zolder. Denk goed na over hoe je iedere ruimte wilt gaan verlichten. Ook is het belangrijk om in dit plan aan te geven hoeveel lichtpunten je per ruimte wilt hebben, hiermee voorkom je straks extra kosten als iets naderhand nog aangelegd moet worden. Denk ook alvast na over de toekomst, wat is de verwachting wat je met een ruimte over tien jaar gaat doen? Wordt de zolder misschien wel een slaapkamer over een aantal jaar? Leg nu alvast de lichtpunten aan en je voorkomt hiermee veel extra kosten in de toekomst.

Functioneel of sfeervol?

Neem in je plattegrond ook mee of je een ruimte functioneel of sfeervol wilt verlichten. Heb je bijvoorbeeld een ruimte in je huis die je wilt gebruiken als bioscoopruimte, dan volstaat hier sfeerverlichting. Heb je een hobbykamer waar je veel aan het klussen bent, dan is functionele verlichting hier belangrijk. Heb je ruimtes waar beide verlichting wenselijk is? Kies dan voor verlichting die je kunt dimmen, zodat je de ruimte zowel functioneel kunt verlichten als sfeervol. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een woonkeuken of de woonkamer.

Ledverlichting

Kies voor ledverlichting als je nieuwe verlichting aan gaat brengen. Dit scheelt stukken in energieverbruik en is bovendien veel duurzamer als traditionele verlichting. Bijvoorbeeld de X gu10 led spots zijn aan te raden. Deze spots hebben een lange levensduur en hebben een geweldige lichtuitstraling. Je kunt kiezen voor neutraal wit licht, maar ook voor warmere kleuren. Deze spots zijn ook verkrijgbaar in een uitvoering waarbij het licht gedimd kan worden. De perfecte manier om je huis mee te verlichten!