Wat zijn de beste oma weet raad tips?

Wat zijn de beste oma weet raad tips?

We kennen allemaal oma weet raad tips over hoe om te gaan met van alles en nog wat, van maagklachten tot een muggenbeet en soms zelfs een gebroken hart. Wat we niet weten is dat er eigenlijk een wetenschap achter die huismiddeltjes en kuurtjes van oma weet raad zit.

Oma zegt: laat je amandelen een nacht weken

Amandelen zijn een uitstekende bron van vitamine E, omega 3-vetzuren, eiwitten en voedingsvezels. Als je oma je al sinds je kindertijd elke ochtend een dosis geweekte amandelen geeft, bedank haar er dan voor. De keuze tussen het eten van rauwe amandelen en geweekte amandelen gaat niet alleen om de smaak, maar ook om de gezondere optie.

Tannines die in de bruine buitenkant van de amandelen zitten, worden niet beschouwd als bevorderlijk voor de opname van de vele voedingsstoffen in amandelen. Door de amandelen te weken laat de schil gemakkelijk los, waardoor alle voedingsstoffen uit de noten kunnen vrijkomen. Bovendien helpen geweekte amandelen ook bij de spijsvertering door het vrijkomen van een enzym genaamd lipase, dat goed is voor de vertering van vetten in het lichaam.

Oma zegt: drink veel komijnwater

De verrassend roestige smaak van jeera (komijn) staat bekend als verkwikkend en verfrissend. De chemische stof in komijn is volgens oma weet raad thymol, dat de alvleesklier stimuleert om essentiële spijsverteringsenzymen en galsap te produceren voor een soepele spijsvertering.

Deze eigenschap van komijn helpt de algehele vertering van koolhydraten en vetten in ons lichaam te verbeteren. Een ander voordeel van komijn is dat het ook cuminaldehyde bevat. Zelfs een snuifje van deze chemische stof wekt de spijsverteringsenzymen in het lichaam op en zet ook de speekselimpuls in gang.

Oma zegt: ‘Haldi en olie tegen droge lippen’

Volgens de ayurveda vertegenwoordigt de navel de oorsprong van het menselijk leven. Het is het punt van voeding voor elk mens, als baby in de baarmoeder. Nabhi Chikitsa is een ayurvedische behandeling waarbij medicijnen in de navel worden aangebracht om bepaalde aandoeningen te bestrijden, omdat de navel veel bloedvaten bevat die zich uitstrekken naar verschillende delen van het lichaam.

Navelstrengen die zich in de foetus ontwikkelen, verharden na verloop van tijd tot ligamenten die in verbinding staan met de bloedsomloop, de lever en de blaas. Dus als we haldi of kurkuma, dat veel antibacteriële eigenschappen heeft (waarover hieronder meer), en ghee of zelfs warme olie rond je navel aanbrengen, helpt het om de zuurgraad te verlagen en droogheid van de ogen, de hielen en de gebarsten lippen te genezen.

Volgens oma weet raad helpt het ook om het gezicht helderder te maken, het haar veel gezonder, geeft verlichting bij gewrichts- en kniepijn, verkoudheid, vermindert lusteloosheid en behandelt een droge huid.

Oma zegt: 'Drink 's ochtends citroen en honing'

Van citroen en honing is bij oma weet raad bekend dat ze allebei talloze voordelen voor de gezondheid hebben. Honing is een krachtpatser van flavonoïden en veel antioxidanten die de immuniteit van het lichaam helpen versterken. Bovendien heeft het een lage glycemische index en geeft het je dus niet meteen een suikerpiek. Citroen is een geweldige bron van vitamine C en werkt ook als een uitstekend ontgiftingsmiddel. De pectinevezels in citroenen helpen de vertering van zetmeel en suikers te vertragen en verbeteren zo de darmgezondheid. Deze combinatie is zeer heilzaam voor je lichaam en wordt daarom aanbevolen om 's ochtends te nuttigen.

Oma zegt: 'Last van allergie? Drink koriandersap'.

Een van de laatste oma weet raad tips gaat over koriandersap. Behalve dat koriander een aromatisch kruid is, is het ook een anti-allergisch kruid. Koriander bevat een antibacteriële verbinding die bekend staat als dodecenal en die ongewenste en vreemde bacteriën helpt bestrijden. Dodecenal biedt volgens oma weet raad verlichting bij schimmelinfecties en bacteriële allergieën.